Skip to content

Prosecco Please

Minőség

A proseccot észak-kelet Olaszországban, Friuli-Venezia-Giulia és Veneto tartományokban állítják elő, két körülhatárolt régiójukban. Két – földrajzilag is – jól elkülöníthető minőségben készítik a proseccot, ami a fenti térképen jól látszik. Az egész régió 13 000 hektár, amelyből 5200 hektár a magasabb minőségű terület.

Prosecco DOC (Denominazione di Origine Controllata)

Ellenőrzött eredetmegjelölés. A DOC borokat  jól meghatározott régiókban állítják elő, olyan pontos szabályok szerint, amelyek az egyes régiók hagyományos borkészítési gyakorlatának megőrzésére irányulnak.

Prosecco DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita)

ellenőrzött és garantált eredetmegjelölés .Ez a minőségi kategória hasonló a DOC-hoz, de sokkak szigorúbb. A megengedhető hozamok általában alacsonyabbak, és a DOCG borokat értékelniük, elemezniük és kóstolniuk kell egy kormányzati engedéllyel rendelkező bizottságnak, mielőtt azok palackba kerülhetnek.

Az egyik legkiemelkedőbb terület a Conegliano-Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG, az ide tartozó Cartizze területtel együtt. Velencétől cca. 50 km-re, észak-nyugatra helyezkednek el ezek az ültetvények. Jellemzően meszes talaj található itt, a domboldalak meredeksége miatt gyakran teraszosan vannak kialakítva a parcellák. A régió egyedülálló mikroklímával büszkélkedhet, északon a Dolomitok féken tartják a hideg szelet, ugyanakkor bevonzzák a déli velencei lagúnából a meleg áramlatokat. Conegliano talajai agyagban gazdagok, így szilárd, strukturált borokat adnak, míg Valdobbiadene magasabb domboldalai a homokosabb talajoknak köszönhetően erősen aromás és friss bort eredményeznek.