Prosecco Please
A szőlő
A borkészítésben használt fő szőlőfajta a glera, amelynek legalább 85%-ban kell jelen lennie. A fennmaradó 15% 4 őshonos (verdiso, bianchetta trevigiana, perera és glera long) fajtából, valamint 4 nemzetközi fajtából származhat. 2021-től – a vásárlói trendnek engedve- engedélyezett lett a pinot noir is, maximum 10 %-ban, így készül a rozé prosecco.
A terület
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
A prosecco kitörölhetetlenül megrajzolta e vidékek profilját és életét. A DOCG termelési területe a hegy lábánál, Valdobbiadene és Conegliano között található 15 településen és körülbelül 5000 hektár szőlőültetvényen. A prosecco DOCG mára képes volt meghódítani a modern fogyasztókat, gyümölcsös könnyedsége, frissessége a legkényesebb igényeket is kielégíti. Minden étkezéshez fogyasztható, de különösen a halas előételekhez és rizottóhoz a legjobb. Önmagában aperitifként, vagy koktélban, vagy a buli minden pillanatában bátran iható!
A Cartizze terület
A Cartizze termelési területe a Prosecco DOCG, pontosabban Saccol, Santo Stefano és San Pietro di Barbozza falvakban található. Minössze 107 hektár, 103 tulajdonossal. Érdekesség, hogy ha lenne eladó szőlő a területen, akkor annak ára jóval meghaladná az kétmillió eurót hektáronként.
A Cartizze-területnek négy jellemzője van:
- A föld: moréna, homokkőből és agyagból áll, amely lehetővé teszi az esővíz gyors elvezetését és folyamatos víztartalékotbiztosít a növények számára.
- Elhelyezkedés: a terület teljes egészében déli fekvésű dombvidéken van, így szinte mindig süti a nap, garantálva a szőlő megfelelő érését és egyedi színét.
- Éghajlata: mérsékelt, csak ezen a területen van jelen, köszönhetően a domboknak, amelyek menedéket nyújtanak a hegyekből érkező és a síkság felé ereszkedő hideg áramlatok elől.
- Terület védelme: a Cartizze terület alig több mint 100 hektáron található, a terület az egyediséget garantáló mikroklíma alapján került kiválasztásra.