Skip to content

Prosecco Please

Történelem

A prosecco a római időkig nyúlik vissza, amikor a glera szőlőt még a Prosecco nevű faluban termesztették a mai Trieszt mellett, egy korábban Puccino néven ismert területen.

Gyökerei a ribolla-ban rejlenek, amely a 16. században népszerű borstílus volt a környéken, és később prosecco néven ismerték. A bort idősebb Plinius római író és Lívia, Augustus császár felesége nagyra értékelte, akik úgy gondolták, hogy gyógyító képességgel bír, és aki issza annak hosszú élete lehet. A korabeli méltóságok élvezték, „castellum nobile vinum Pucinum” néven vált ismertté. A prosecco a kis falu melletti kastélyról kapta a nevét, hogy megkülönböztesse az utánzatoktól.

Később prosecco néven vált ismertté, és első dokumentált említését Fynes Moryson angol  utazó írónak tulajdonították, aki 1593-ban járt a régióban.

1876

Megalapították a Conegliano Borászati ​​Iskolát, amely az első ilyen jellegű Olaszországban.

1923

Megalapították a Conegliano-i Szőlészeti és Borászati ​​Kísérleti Állomást.

1930-as évek

A prosecco termelési területének határai először körvonalazódnak. Megfelelnek a Conegliano-Valdobbiadene DOCG jelenlegi határainak.

1962

Tizenegy termelő alkotja a Prosecco di Conegliano és Valdobbiadene védelmét szolgáló konzorciumot.

1966

Létrejön a Prosecco Route, az első elismert borút Olaszországban.

1969

Megérkezik az ellenőrzött eredetmegjelölés elismerése a Conegliano Valdobbiadene közötti 15 településen gyártott prosecco számára.

2009-ben Conegliano Valdobbiadene lesz Olaszország 44. DOCG-je.